donderdag 27 juli 2017

Juridisch dreigement over het vervangen van geisers brengt ouderen in het nauw

Wongbouwcorporaties vervangen open verbrandingsinstallaties zoals geisers door veiligere installaties, zoals een elektrische boiler, of een complete CV installatie.

Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Ouderen zien niet in dat een geiser gevaarlijk kan zijn. Zeker als de geiser jaarlijks keurig wordt onderhouden door een installateur.

Vanwege een ernstig voorval in Alphen aan den Rijn wordt de druk nu opgevoerd om akkoord te gaan met het vervangen van de geiser. Werkzaamheden die zeer belastend kunnen zijn, en voor sommigen het blijven wonen in de woning tijdelijk onmogelijk maakt.

Het is betreurenswaardig te noemen dat woningbouwcorporaties zelfs juridische dwang aankondigen. De bewoners kennen de rechter veelal alleen van de TV, bij de Rijdende Rechter, en andere populaire TV programma’s, en staan zij hier tegenover machteloos. Zij hebben veelal geen rechtsbijstandverzekering, of financiĆ«le middelen om de gerechtelijke kosten te kunnen voldoen. Dit is toch wel erg onrechtvaardig.

In principe staat er tegenover de plaatsing van een CV een huurverhoging van € 40,. Voor huurders met een minimum inkomen toch best lastig op te brengen. Deze extra kosten worden niet via de huurtoeslag vergoed.

De melding dat alle andere woningbouwcorporaties dezelfde weg bewandelen is onjuist gebleken. Woningbouwcorporaties die een socialer beleid voeren proberen de huurders op een meer respectabele wijze te overtuigen van het belang de geiser te laten vervangen, maar past geen enkele vorm van dwang toe. Deze handelswijze spreekt beduidend meer aan.

Het is duidelijk dat de vervanging van de geisers gewenst is, nu er veiligere alternatieven zijn, maar dat het toepassen van juridische dwang vele stappen te ver gaat. Geisers zijn niet op voorhand gevaarlijk, mits goed onderhouden en de ruimte waarin de geiser zich bevindt correct wordt geventileerd. Op het laatste behoort de installateur toe te zien.

Het monteren van een koolmonoxidemelder zou een eerste niet onbelangrijke stap zijn om omgevallen te voorkomen, als opmaat naar een uiteindelijk vervanging van de geiser als de omstandigheden dat wel toelaten.

Het onder druk zetten van ouderen, die dan uiteindelijk geen kant meer op kunnen, is niet de te bewandelen weg. De menselijke maat is hierdoor uit het zich geraakt.

Geen opmerkingen: