woensdag 3 oktober 2012

Plaatsen plastic zak over verkeersbord in de Potgieterlaan in Hazerswoude Rijndijk kent ongewenste gevolgen

Op advies van de wijkagent heeft de Gemeente Rijnwoude het 1 richtingsverkeer ter hoogte van de basisschool de Tweeklank in de Potgieterlaan in Hazerswoude Rijndijk. Reden was de toegankelijkheid van wijken in de kern.

In 2007 is besloten tot het instellen van 1 richtingsverkeer in een beperkt deel van de Potgieterlaan, om zo de niet meer beheersbare verkeersintensiteit te beperken. De leefbaarheid in de Potgieterlaan was onacceptabel geworden. Veel schades aan geparkeerde auto's en menige verkeersruzie waren het gevolg.

Een bewonerscommissie heeft eerst met de Gemeente Hazerswoude, later Rijnwoude, een discussie gevoerd die 23 jaar heeft geduurd. Uiteindelijk kwam een commissie in een nieuwe samenstelling, na een inspanning vanuit de Gemeenteraad, met de Gemeente Rijnwoude tot overeenstemming. Deze afspraken zijn, met enige eenzijdig door de Gemeente doorgevoerde wijzigingen, uitgevoerd.

De acceptatiegraad van de maatregelen door automobilisten was dusdanig problematisch dat gestart werd met een handhavingstraject. Eerst werden waarschuwingen uitgedeeld, later bekeuringen.

De actie van de wijkagent werd bevreemdend gevonden omdat eerder de kruising Potgieterlaan / Da Costasingel door werkzaamheden een periode volledig afgesloten is geweest, en de wijk ten westen van de Da Costasingel een reeks van weken uitsluitend via de Gemeneweg bereikbaar was. Zelfs voetgangers en fietsers konden de werkzaamheden in de Potgieterlaan ter hoogte van de Willem Kloosstraat niet passeren. Meldingen bij de Gemeente Rijnwoude leverden geen enkele actie op.
De Da Costasingel is, behoudens de markturen op de donderdagen, gewoon toegankelijk. Ook de Melkweglaan is beschikbaar als toegangsweg tot de kern.

Heel veel inspanningen, ook op handhavingsgebied, zijn door de niet zo doordachte maatregel teniet gedaan, en kan zodra de herbouw van de Tweeklank is afgerond weer van voor af aan worden begonnen met het acceptatieproces van het 1 richtingsverkeer.

Door de herinrichting is de Potgieterlaan nog minder geschikt voor 2 richtingsverkeer dan voor 2007. De terugkeer van schades, met name aan spiegels, en de verkeersconflicten, waaronder het aanspreken van automobilisten die dankbaar en onnodig gebruik maakten van de situatie, mag de Gemeente Rijnwoude worden aangerekend.

Geen opmerkingen: