vrijdag 9 november 2012

Koudekerkers snakken naar terugkeer Koudekerkse brug

Sinds 15 oktober is de Koudekerkse brug afgesloten voor autoverkeer. Er ligt tijdelijk een fietsers- en voetgangersbrug, die vanaf 19 november voor de duur van 2 weken wordt vervangen door een pontje, dat tijdens een eerdere korte periode op gezette tijden een te geringe capaciteit bleek te hebben.

De gevolgen voor de bevolking van Koudekerk zijn naar mate de tijd vordert steeds meer voelbaar. Met name de gevolgen van het gemis van het openbaar vervoer, en de consequenties voor het mantelzorg- en ander vrijwilligersweek leiden in toenemende mate tot overlastsituaties, en een niet onaanzienlijke kostenpost.

Niet alleen senioren, maar ook andere inwoners van Koudekerk worden door het links laten liggen van Koudekerk door het openbaar vervoer, ervaren mobiliteitsbeperkingen, tot het onmogelijk zijn van het reizen buiten de kern.

De Gemeente Rijnwoude heeft aangegeven dat de huidige tijdelijke situatie, waar Koudekerkers wordt gevraagt zich naar de bushalte aan de Rijndijk in Hazerswoude Rijndijk te gegeven, binnen de consessie valt. De normenring houdt echter in dat zich binnen 500 meter van een woonconcentratie een bushalte voor handen moet zijn. Dit is bij lange na niet het geval. Tijdens eerdere renovaties van de Koudekerkse brug werd een pendelbus ingezet, tussen de omgeving van de Koudekerkse brug, en de halte bij het Ashram college aan de Burg. Bruins Slotsingel in Alphen. Hier kon worden overgestapt.

De Gemeente Rijnwoude verwijst met name senioren naar de Rijnstreekhopper, anders genoemd Vraag Afhankelijk Vervoer. De kosten die ritten met de Rijnstreekhopper zijn over het algemeen niet meervoudig te dragen door gepensioneerden. Hulpbehoevenden zouden volgens de Gemeente Rijnwoude in het bezit zijn van een Rijnstreekhopperpas. Een pas waarmee tegen een gereduceerd tarief kan worden gereisd. Gebleken is dat deze bewering niet juist is. Een overheidsinstelling behoort zich van dergelijke onjuiste beweringen te onthouden.

Door de keuze van het jaargetijde blijken met name in de Gnephoek, als omrijroute, met regelmaat problematische situaties ontstaan te zijn. De weg is te smal om de grote hoeveelheid zware en lange transporten te verwerken.

Nog steeds heeft de Gemeente Rijnwoude niet geantwoord op de vraag waarom, zoals eerder door de Burgemeester werd aangegeven, de werkzaamheden zouden gaan worden uitgesteld tot de zomerperiode van 2013, maar uiteindelijk toch plaatsvindt tijdens een periode dat weersinvloeden de overlastsituatie negatief beinvloeden.

Positieve kant van de afsluiting is het feit dat het erg stil is in de Koudekerkse Dorpsstraat en Hoogewaard. Voorts doen Koudekerkers, die anders ook boodschappen buiten de woonkern doen, de inkopen in de eigen woonkern. Het is als gevolg hiervan veel minder levendig in Koudekerk, omdat ook regulieren bezoekers van buiten de kern, Koudekerk totdat de Koudekerkse brug weer wordt opengesteld mijden.

De afsluiting is inmiddels "over de helft", maar snakken Koudekerkers naar een normalisering van met name de mobiliteit. Te veel inwoners van een vergrijzende kern worden hierin, naar mate de tijd vordert, in toenemende mate door beperkt in de bewegingsvrijheid.

De houding van het Bestuur van Rijnwoude heeft de relatie met de inwoners van Koudekerk niet bepaald verbeterd. Het niet juist, dan wel in het geheel niet reageren op de onvrede wordt als een uiterst arrogante houding aangemerkt.

Het Gemeentebestuur van Rijnwoude heeft in Koudekerk, nog meer dan elders in de Gemeente, een imagoprobleem.



Geen opmerkingen: