maandag 8 april 2013

Dorpsraden in de kernen van Rijnwoude?

Vanuit een aantal kernen van Rijnwoude is de wens geuit om een dorpsraad in te stellen, nadat Rijnwoude, samen met Boskoop, is opgegaan in Alphen aan den Rijn.

Eerder werd een dergelijke wens uitgesproken in Woubrugge, waarbij initiatiefnemers als dorpsraad wilden gaan functioneren.

Het instellen van een dorpsraad, of welke naam hieraan gaat worden gegeven dan ook, dient aan te sluiten op democratische beginselen.

De bevolking moet leden van een dorpsraad kunnen kiezen. Er is immers sprake van een zekere vertegenwoordiging. Voorts zal een dorpsraad verantwoording aan de bevolking moeten afleggen. Ook zal de bevoegdheid van een dorpsraad moeten worden bepaald. Dorpsraden behoren echter geen verlengstuk te worden van de Gemeenteraad. Bij het "Woubrugse model" is geen sprake van een democratisch gekozen dorpsraad.

De per 1 januari 2014 te installeren Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal een mening moeten vormen, en een besluit moeten nemen over, het al dan niet volgen van een weg naar het instellen van dorpsraden. Er wordt nu al van uitgegaan dat het te installeren college van B&W, en de Gemeenteraad onvoldoende oog zullen gaan hebben voor de kernen van Rijnwoude. Dat is wat prematuur.

Rijnwoude kent actieve kernen. Meervoudig zijn actiegroepen actief geweest om een bepaald probleem onder de aandacht te brengen van het collega van B&W, en de Gemeenteraad. Het gaat dan veelal om breed gedragen discussies, maar soms ook om discussies die een beperkt draagvlak kennen.

Juist acties die gevoerd zijn met een breed draagvlak hebben een aantal keren tot een bevredigende uitkomst geleid.

Het is daarom belangrijk dat eerst de installatie van B&W en de Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wordt afgewacht, en pas dan de discussie te starten of het instellen van en dorpsraad de juiste te bewandelen weg is. Ook de inwoners van Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Zwammerdam mogen hier dan eveneens hun al dan niet bestaande wensen over uitspreken.

Ingaande 1 januari 2014 vormen de huidige gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude 1 gemeente. B&W en de Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zullen dan de belangen van alle kernen herkenbaar moeten gaan behartigen, en zullen dat als een enerverende uitdaging moeten ervaren.!

Mocht de te installeren Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn beslissen tot het instellen van democratisch te kiezen leden van dorpsraden, dan zijn de Europese Verkiezingen van medio mei 2014 een uitgelezen moment om parallel hieraan verkiezingen voor de dorpsraden te organiseren.

Geen opmerkingen: