maandag 13 mei 2013

Afsluiting ‘s Molenaarsbrug bevestigt het ongelijk van de werkgroep HDH in Koudekerk

Vanwege werkzaamheden werd de ‘s Molenaarsbrug in Alphen aan den Rijn afgesloten. Hierdoor moest al het verkeer dat een bestemming heeft in Koudekerk via de Koudekerkse brug de kern bereiken.

De werkgroep HDH (Hoogewaard, Dorpsstraat en Hondsdijk) strijdt al jaren tegen het vermeende sluipverkeer dat door de kern Koudekerk rijdt.

De afsluiting van de ‘s Molenaarsburg heeft echter meer dan overtuigend aangetoond, dat het verkeer dat daadwerkelijk een bestemming heeft in Koudekerk, de overlast, die wordt veroorzaakt door het vanuit Alphen afkomstige verkeeer dat geen bestemming heeft in Koudekerk, overstijgt.

De verkeerssituatie in het gebied rond de Koudekerkse brug heeft nog nooit tot de gevolgen geleid, zoals door de afsluiting van de ‘s Molenaarsbrug wordt ervaren. Lange files in Koudekerk, en op de andere oever van de Oude Rijn, in Hazerswoude Rijndijk, waren het gevolg.

Verkeersregelaars, die tijdens de spits werden ingezet, konden het tij niet keren, en werd geconcludeerd dat de probleemsituatie door hun inzet eerder verergerde.

Grote zorgen ontstonden over de bereikbaarheid van de kern Koudekerk voor de hulpdiensten.

De werkgroep HDH heeft altijd gestreden voor het beperken van het verkeer in Koudekerk tot een verkeersaabod dat uitsluitend Koudekerk als bestemming kent. Nu door de afsluiting van de ‘s Molenaarsbrug, door de tijdelijk gecreeerde omstandigheden, blijkt dat de werkgroep onvoldoende in beeld heeft gehad wat deze wens tot gevolg kan hebben.

Ook in Alphen wordt geklaagd over het vele verkeer dat van Koudeker afkomstig is, door de wijk Groenoord rijdt, en geen bestemming in Alphen kent.

Verkeersoverlast is een bijna onvermijdelijk fenomeen. Leden van de werkgroep HDH doen immer ook boodschappen,en passeren daarbij met de auto smalle, druk bereden straten in de eigen woonkern.

De werkgroep werd node gemist op de kerncontactavond in Onder Dak in Koudekerk, waar de verkeerssituatie aan de orde kwam. Gemiste kans om in discussie te treden met inwoners van de kern Koudekerk, die helemaal niet zo te spreken zijn over de wensen van de werkgroep, en door de vele verkeersmaatregelen, die geen enkele bijdragen leveren aan de verkeersveiligheid, fors toegenomen onveiligheid op de route van de woonkern naar de Koudekerkse brug.

In Koudekerk moet “de knop om”. Investeren in verkeersveiligheid in plaats van het hinderen van de bereikbaarheid van de woonkern middels “palen” en versmallingen.

Geen opmerkingen: