maandag 23 november 2009

Beoogde nieuwbouw Habeko Wonen in de Potgieterlaan wordt nauw gevolgd door wijkbewoners

Habeko Wonen heeft bekend gemaakt dat nieuwbouw wordt beoogd op de locatie, waar nu de 1e 5 huizen aan de Potgieterlaan in Hazerswoude Rijndijk zijn gesitueerd. De huidige bebouwing voldoet reeds ruim 40 jaar in de omgeving, en wordt echter niet gezien waarom meer etagebouw qua architectuur een tegenhanger zou kunnen zijn van de flat aan de Guido Gezellestraat, zoals door Habeko Wonen in de Rijnwoude Koerier werd gemeld. De wijk wenst voorts niet, zoals door Habeko Wonen wordt gewenst, dat de Potgieterlaan als entree voor de kern wordt gezien. Over de verkeerscirculatie zijn medio 2006 afspraken met de Gemeente gemaakt, en zijn maatgregelen overeengekomen om de verkeerscirculatie anders te reguleren ten behoeve van de gehele kern.

Tevens wordt gevreesd dat er voor de bouw van 16 appartementen, vanwege het ontbreken van afdoende beschikbare grond, geen afdoende parkeervoorziening kan worden gerealiseerd. De wijk c.q. de directe omgeving, is reeds overbelast, en is er hierdoor reeds een discussie ontstaan over de publieksaantrekkingskracht van het bedrijvencomplex (in de volksmond het PTT gebouw) plus MacFit. Het door Habeko Wonen beoogde complex zal worden onderworpen aan de parkeernorm ad. 1,6 per woning. Veelal echter is deze norm onvoldoende, wat ten laste van de omgeving komt.

Nadeel van de huidige situatie is dat een aantal bewoners de woning huren tegen een telkens verlengd jaarcontract, dat het bijhouden van de tuinen etc, niet aamoedigt.
Blijven verhuren tegen een jaarcontract biedt hierdoor voor de omgeving ook geen situatie die jaren moet gaan duren. Deze situatie is voortgekomen uit de inmiddels gestrande, en door de bevolking verfoeide centrumplannen., waarbij een brede school op de locatie was voorzien.

Voorts wordt gevonden dat een herhaling van de situatie Zonneveldstraat in het klein niet gewenst is. Een moment van afbraak van de bestaande woningen mag niet als dwangmiddel worden gebruikt tegenover belanghebbenden die rechtsmiddelen aangrijpen om een vermindering van het woongenot te vermijden c.q. te beperken.

Tijdens de bewonerscontactavond zou zijn gemeld dat voorlopig nog geen voornemens zijn tot verdere stappen naar een uitvoering van het plan. Een mededeling vanuit het Gemeentehuis staat dar echter haaks tegenover. De wijkbewoners gaan dus eigenlijk voor het alsnog grondig renoveren van deze 5 woningen, en een verhuur van de woningen middels een regulier huurcontract van onbeperkte duur.

Geen opmerkingen: