zondag 22 november 2009

Verkeersmaatregelen treffen bereikbaarheid winkelcentrum Da Costa

Er is een discussie ontstaan over de parkeergelegenheid achter het winkelcentrum Da Costa in de Willem Kloosstraat in Hazerswoude Rijndijk. De Gemeente Rijnwoude heeft achter de garages een 1 richtingsverkeer ingesteld. Dit heeft tot verbazing onder de bezoekers, en de winkeliers geleid. De zin hiervan wordt niet gezien. De verkeersmaatregel zou volgens de Gemeente in de Rijnwoude Koerier van week 26 zijn geplaatst, maar blijkt niemand hiervan op de hoogte te zijn. Tevens is een artikel van de Gemeente in de Rijnwoude Koerier opgenomen aangaande het handhaven van de verkeersregels in de Willem Kloosstraat met betrekking tot het in de vakken parkeren. Hier valt op zich niets op aan te merken, maar leiden de maatregelen en het handhavingsdreigement tot een verslechtering van de bereikbaarheid van het toch al zo geplaagde winkelcentrum. Het aan de westzijde van de parkerhavens parkeren in de Willem Kloosstraat werd jarenlang gedoogd.

In de 1e helft van 2007 is overleg gevoerd met de Gemeente, waarin de voorzitter van de winkeliersvereniging zitting had, en ook een afvaardiging van de aan de Willem Kloosstraat gesitueerde bedrijven. Ook een afvardiging van de bewoners van de aangrenzende wijk nam hieraan deel. Hieruit zijn afspraken voortgekomen. De huidige parkeervoorziening zou worden gewijzigd in een visgraatconstructie, zoals voor 1999, en zou er omheen een 1 richtingsverkeer worden ingesteld. Hierdoor zou een forse toenemane van parkeerplaatsen worden gecreeerd. Aanleiding tot het overleg was de omzetschade die de winkeliers leden vanwege de slechte bereikbaarheid. Vannwege de ontwikkelingen rond de komst van 2 supermarkten op de NCK locatie zijn de afspraken met instemming van de werkgroep "bevroren".

De Gemeente Rijnwoude gaat nu plotseling volledig voorbij aan gemaakte afspraken, en dreigt een verder omzetverlies voor de winkeliers, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voorts wordt algemeen erkend dat medewerkers van de Gemeente Rijnwoude veel parkeergelegenheid in de Da Costasingel en de Willem Kloosstraat tijdens de winkeluren bezetten, waarvoor een oplossing moet worden bewerkstelligd, waarbij het probleem zich niet verplaatst. Uitgangspunt nu is dat de in 2006 gemaakte afspraken alsnog tot uitvoering komen. Door het ontbreken van toegangen tot de parkeerhavens vanaf de westzijde onstaan omtrekkende verkeersbewegingen die op zich weer niet bijdragen aan de verkeersveiligheid. Vermoed wordt dat door de vele personeelswisselingen een probleem is ontstaan met de kennis van het dossier.

Geen opmerkingen: