zaterdag 14 mei 2011

Verkeersveiligheid Koudekerk baart door maatregel Gemeente Rijnwoude zorgen

De Gemeente Rijnwoude neemt in de Dorpsstraat, Hondsdijk en Hoogewaard verkeersmaatregelen om het het sluipverkeer tegen te gaan, en de snelheid te remmen.

Op de kruising Dorpsstraat / Hoogewaard / Lagewaard is echter een uiterst gevaarlijke situatie ontstaan. Het daar geplaatste obstakel zorgt er voor dat automobilisten, komende vanuit de Dorpsstraat, vanwege de brughelling, en de bocht in de weg, nauwelijks zicht hebben op een eventuele tegenligger. Voorts hebben automobilisten vanaf de Hoogewaard veelal de neiging meer links aan te houden vanwege de inrichting van het kruispunt.

Bijkomende complicerende factor is dat het verkeer vanuit de zijstraten voorrang heeft. De kruisingen zijn gelijkwaardig. Het verkeer van rechts voorrang geven wordt echter door het overgrote deel van het verkeer genegeerd.

De fietsers komen door de directe en indirecte gevolgen van de plaatsing van het obstakel nog verder in de knel. De veiligheidssituatie is voor deze kwetsbare verkeersdeelnemers onhoudbaar geworden, en dwingt hen nog vaker dat al gebeurt uit te wijken naar het voetpad. Mede door de deels op het voetpad geplaatste auto’s worden ook voetgangers fors gehinderd.

De doorgang aan de rechterzijde van het obstakel is voor de fietsers erg benauwd, en is de keuze om deze aan de linkerzijde te passeren snel gemaakt.

Een geruim aantal jaren geleden heeft de Gemeente een bloembak geplaatst op het wegdek schuin tegenover het Torentje, en werd verwijderd nadat dit obstakel gevaarlijke situaties veroorzaakte.
Het obstakel bij de Lagewaard lijkt op een herhaling van zetten.

Geen opmerkingen: