dinsdag 3 mei 2011

Koudekerkers willen opheldering over afbraak restaurant Rhijndael

Al enige tijd is er in Koudekerk een discussie gaande over de afbraak van het restaurant van Rhijndael. Verwacht werd dat er moderne nieuwbouw zou verrijzen op de locatie waar het restaurant zich nu bevindt.

Gebleken is echter dat het restaurant niet zal worden herbouwd.

Enige decennia geleden werd het restaurant gefinancieerd, en gebouwd door de Koudekekrse gemeenschap, door inwoners en bedrijven, en diende, behalve als ontmoetings- en activiteitenruimte voor Rhijndael zelf, tevens als zodanig voor de Koudekerkse senioren die zelfstandig wonen.

Door de aanstaande afbraak is de donderdagmiddagsoos verhuisd naar vrijetijdscentrum de Ridderhof, waar de soos met open armen is ontvangen, en het door de exploitant zeer naar de zin wordt gemaakt. Deze locatie wordt echter door een groep ouderen als te veraf beschouwd, en vinden zij dat zij van hun wekelijkse pleziertje zijn beroofd. De organisatoren van de soos twijfelen voorts of zij nog wel terug willen naar een ruimte in Rhijndael, die beperkter zal zijn dan voorheen.

De wekelijkse kerkdienst, en andere activiteiten vinden in ieder geval tot medio januari 2012 geen doorgang meer. Ook wordt toch wel getwijfeld of het mogelijk is om activiteiten van het naastgelegen seniorencomplex Albrechtstaete, zoals de Paasbrunch, en het Kerstdiner, te kunnen houden in het verbouwde Rhijndael.

De Stichting Vrienden Van Rhijndael stelt zich bevreemdend op in de kwestie. “Over een eenmaal gegeven Euro verliest men de zeggenschap”. Deze opmerking is dan ook zeer slecht gevallen. Er is geen vergelijking mogelijk tussen een deurcollecte en de omvang van de financiele middelen die de bouw van het restaurant destijds mogelijk maakten.

Een beschuldigende vinger wordt ook gewezen naar de Gemeente Rijnwoude. Beweerd wordt dat de grond waarop het restaurant werd gebouwd eigendom van de Gemeente is, en daarvoor door zorgverlener WIJdezorg huur wordt betaald. WIJdezorg zou deze huur niet meer willen opbrengen. De vermoede betrokkenheid van de Gemeente is besproken met B&W, die heeft beloofd een onderzoek naar deze bewering in te stellen.

Algemeen wordt erkend dat WIJdezorg onvoldoende transparantie heeft betracht, en de Koudekerkse bevolking informatie heeft onthouden, en dat zo het onbegrip is ontstaan.

Bevreemdend is het dat de tot 2 keer toe beloofde informatieavonden voor omwonenden en andere belangstellenden geen doorgang heeft gevonden.

Rhijndael dreigt hierdoor de centrale plaats voor de Koudekerkse senioren te verliezen, en lijden de beloften die ook door Habeko Wonen aan de huurders van Albrechtstaete zijn gedaan forse schipbreuk.

Geen opmerkingen: