maandag 30 mei 2011

Gestage afbrokkeling van de voorzieningen in kernen van Rijnwoude

Met de het beoogde opheffen van de consultatiebureaus in Benthuizen en Koudekerk zetten B&W van Rijnwoude een volgende stap om de betreffende kernen voor wat betreft de beschikbare voorzieningen verder de beperken.

Juist in Koudekerk werd de bouw van een nieuwe woonwijk aangewend als aanleiding om de bestaande voorzieningen in stand te kunnen houden.

Beperkte en omvangrijke voorzieningen verdwijnen met name in Koudekerk in een rap tempo. Na de chipknip oplader bij de geldautomaat van de Rabobank, en de omvangrijke consequenties van de afbraak van recreatiezaal van Rhijndael, nu dus het consultatiebureau.

Ook lopen in deze kern nog discussies over de huisartsenpraktijk, en het winkelcentrum.

Het openen van een Centrum voor Jeugd en Gezin in Hazerswoude Dorp biedt geen alternatief. De motivering vanuit de Gemeeteraad dat ouders toch al fors reizen met de kinderen snijdt geen hout.

Gesteund wordt het initiatief van de SP dat het Centrum voor Jeugd en Gezin vestigingen in Benthuizen en Koudekerk gaat coordineren.

Bijkomende factor is dat met name Koudekerkers geen binding hebben met Hazerswoude Dorp. Bekend is dat de spoorlijn Alphen - Leiden in Hazerswoude Rijndijk, wederzijds, altijd al als de denkbeeldige barriere wordt gezien.

Koudekerk richt zich liever op Alphen als het om voorzieningen gaat die niet in de kern aanwezig zijn.
De per 1 januari 2014 beoogde fusie met Alphen versterkt de mening dat Rijnwoude het vizier op deze Gemeente behoort te richten.

Benthuizen daarentegen blijft op een aantal gebieden, om geografische redenen, op Zoetermeer gericht, ondanks dat deze kern middels een referendum de keuze voor een fusie met Alphen heeft gemaakt.

Geen opmerkingen: