vrijdag 13 april 2012

Afsluiting Da Costasingel Hazerwoude Rijndijk vanwege braderie in strijd met de Gemeente Rijnwoude gemaakte afspraak

In 2007 is met de Gemeente Rijnwoude overlegd over de gevolgen van het afsluiten van de Da Costasingel ten behoeve van activiteiten, en over de parkeergelegenheid.

De Gemeente Rijnwoude heeft destijds een overeenstemming bereikt met winkeliersvereniging Da Costa, de bedrijven in de omgeving, en een afvaardiging van wijkbewoners.

Aanleiding was een nijpend tekort aan parkeergelegenheid ten behoeve van het winkelcentrum, en de bereikbaarheidsproblemen van delen van Hazerswoude Rijndijk tijdens de donderdagse weekmarkt.

Afgesproken werd dat:

In de Willem Kloosstraat aanpassingen zouden gaan worden verricht om meer parkeergelegenheid te creeren. De voorkeur ging tot uit naar het zgn. visgraatparkeren, waardoor overzicht zou ontstaan bij het verlaten van de parkeerplaatsen. Dit is later niet als dusdanig uitgevoerd, en zijn de parkeervakken haaks op de Willem Kloosstraat geplaatst.

Er zou een onderzoek worden gedaan naar het verplaatsen van de weekmarkt, om zo op de donderdagen de Da Costasingel weer beschikbaar te krijgen als toegangsweg voor een deel van de kern.

Er zouden geen activiteiten meer worden georganiseerd die met zich meebrengen dat de Da Costasingel moet worden afgesloten, en parkeergelegenheid verloren gaat. Een uitzondering zou worden gemaakt voor de intocht van Sint Nicolaas, en het zgn. Moonlight Shoppen in december. De afsluiting vanaf 17.00 veroorzaakt een slechts beperkte overlast. Aanleiding tot deze afspraak waren ook bereikbaarheidsproblemen tijdens een door de winkeliersvereniging in de ochtenduren georganiseerd evenement.

Naar nu is gebleken hebben enkele aanwonenden, en ondernemers een bedrijf verzocht een braderie te organiseren op de 2e zaterdag van april. Naar is gebleken zijn de winkeliers hierdoor volstrekt verrast geweest, en zijn niet betrokken bij de organisatie. Zij zijn bekend geraakt met de braderie omdat het organiserende bedrijf stands aanbood.

Behoudens dat voor omzetverlies wordt gevreesd, met name voor de in de Da Costasingel gevestigde supermarkt, is de situatie er in de Willem Kloosstraat en omgeving niet naar om het verkeer dat normaliter gebruik maakt van de Da Costasingel op te vangen. De genomen verkeersmaatregelen rond de nieuwbouw van de school de Tweeklank brengen met zich mee dat er door de afsluiting van de Da Costasingel een grote verkeersdruk op de Willem Kloosstraat komt te staan. De daar aanwezige haakse parkeervakken veroorzaken een gevaarlijke situatie.

De Gemeente Rijnwoude heeft met het verlenen van de vergunning een afspraak geschonden. En is het nog steeds niet duidelijk wie dan exact de bewoners en de ondernemers zijn die de actie ondernomen hebben. Dat het evenement ingaande heden elke 2e zaterdag in april gaat plaatsvinden is prematuur te noemen.

De Gemeente Rijnwoude heeft de vereende vergunning op een dusdanig tijdstip gepubliceerd, dat alle destijds bij het overleg betrokken partijen volstrekt verrast zijn geweest, en een bezwaarprocedure de datum van de braderie overstijgt. Het niet nakomen van de afspraak wordt de Gemeente zeker aangerekend.

Hazerswoude Rijndijk kan best een evenement, zoals een braderie, gebruiken. Op zaterdagen is hiervoor de dan nauwelijks gebruikte parkeerplaats voor het Gemeentehuisde de ultieme locatie om een dergelijk evenement te huisvesten.

Geen opmerkingen: