dinsdag 1 maart 2011

Brandweer Rijnwoude weerspreekt bewering wijkbewoners Hazerswoude Rijndijk

Bevelvoerder Johan Vergunst van de Rijnwoudse brandweer, post Koudekerk aan den Rijn heeft weersproken dat de brandweer op 19 februari 2011 pas 25 minuten na melding was gestart met het bestrijden van een woningbrand in de Chopinlaan.

Blijkens een rapport is de hulpverlening als volgt verlopen:

11:48:50 melding bij de 112 centrale
11:49:24 overdracht aan de brandweer
11:52:33 uitruk brandweer Koudekerk
11:54:57 brandweer ter plaatse

Uit dit rapport blijkt de brandweer 6 minuten na melding ter plaatse was.

2 onafhankelijk van elkaar gesprekken voerende wijkbewoners meldden dat de brandweer pas na 25 minuten operationeel ter plekke was. Deze beweringen leidden tot reacties en ongerustheid.

De bevelvoerder vermoedt dat de brand reeds 15 minuten gaande moet zijn geweest voordat er gemeld werd door derden. De bewoners zelf waren afwezig. Hierdoor is de indruk ontstaan dat de brand wellicht eerder is geconstateerd dan door de uiteindelijke melder. Rekening houdens hiermee is de gemelde 25 minuten verklaarbaar, maar natuurlijk niet de Rijnwoudse brandweer aanrekenbaar.

Rijnwoude kent een team van uiterst gemotiveerde brandweervrijwilligers, die zich vanuit hun zakelijke- en priveleven moeten spoeden om hulp te bieden.

Het ter beschikking gestelde rapport moet Rijnwoudenaren er van overtuigen hoe snel ook een vrijwillige brandweer ter plaatse kan zijn.

1 opmerking:

Anonymous zei

Ik vind het bewonderings waardig dat er burgers zijn die deze risico volle taak vrijwillig uitvoeren. Als je nu het raport leest van de brandweer heb ik helemaal respect. Volgens mij rijden ze al na 3 minuten weg uit de kazerne. In die 3 minuten zijn ze van huis gekomen en hebben ze zich in een brandweer pak gestoken, chapeau! Dit bevestigd alleen mijn bewondering voor die gasten. Verder maken wij het de brandweer ook niet gemakkelijk door in elke bocht een auto te parkeren, met een personen auto is het al moelijk er door te komen laat staan met een vrachtauto want dat is zo een brandweer auto toch.