woensdag 30 maart 2011

Onderzoek na verkeersincident met taxibus van de Rijnstreekhopper

Op dinsdagavond 29 maart 2011 heeft zich een incident voorgedaan met een taxibus van de Rijnstreekhopper op de rotonde bij de Bruggestraat in Hazerswoude Rijndijk. De chauffeur, afkomstig vanuit Koudekerk, komende uit de richting Leiderdorp, gaf op de rotonde geen voorrang aan een fietser die de Rijndijk overstak. Adequaat ingrijpen van de fietser voorkwam ternauwernood een ernstig ongeval. De chauffeur gaf net voor het passeren van het voorrangsfiestpad fors gas, in plaats van af te remmen.

De fietser reageerde vrij laat omdat deze inschatte dat een chauffeur van de Rijnstreekhopper ter plaatse goed bekend behoort te zijn.

De chauffeur erkende na in Hazerswoude Rijndijk staande te zijn gehouden zijn vergissing op brute toon niet, en is contact gezocht met het management van de Rijnstreekhopper.

Het tweeledig ingestelde onderzoek heeft uitgewezen dat de verkeerssituatie een vergissing, zoals is voorgevallen, in de hand werkt. Hoewel bebording aanwezig is, zijn de haaientanden slecht zichtbaar door slijtage en weersinvloeden. Tevens blijken haaientanden die overstekende fietsers aangegeven dat verkeer op het fietspad langs de zuidzijde van de Rijndijk voorrang heeft, verkeerd te worden geintepreteerd door automobilisten.

Na de in 1999 voltooide reconstructie van de Rijndijk is de Gemeente Rijnwoude er veelvuldig op gewezen dat dergelijke voorrangsvergissingen in de hand worden gewerkt. In Nederland bestaan sinds geruime tijd uiteenlopende voorrangssituaties op rotondes.

Het aantal ernstige aanrijdingen op de locatie is desondanks niet onrustgevend, maar is te danken aan het anticiperingsvermogen van de overstekende fietsers en voetgangers.

De Rijnstreekhopper heeft de vergissing alsnog erkend, en is het aan de Gemeente Rijnwoude om de uiterst belangrijke wegmarkeringen opnieuw aan te brengen.

Geen opmerkingen: