vrijdag 16 november 2012

Automobilisten en vrachtverkeer mijden Koudekerk

De klankbordgroep Hondsdijk, Dorpsstraat, Hoogewaard heeft, evenals de andere bewoners van Koudekerk, geconstateerd dat sprake is van een beperkt verkeersaanbod vanwege de door werkzaamheden afgesloten Koudekerkse brug. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat een niet onaanzienlijk deel van het verkeer dat nog wel gebruik maakt van de Koudekerkse hoofdroute buitensporig hard rijdt.

Bijkomend gevolg is ook dat het op de Rijndijk, met name tussen de Melkweglaan, en de Gemeneweg een stuk rustiger is.

Niet te ontkennen valt dat een deel van de verkeersdrukte, zoals deze zich indien de brug in bedrijf is voor doet, wordt veroorzaakt door verkeer dat Koudekerk niet als bestemming heeft. Ook moet het vrachtverkeer, dat het bedrijventerrrein Hoogewaard als bestemming heeft, tijdelijk een andere route kiezen. Het openbaar vervoer mijdt Koudekerk, en rijdt om via de Rijndijk in Hazerswoude Rijndijk.

Het vrachtverkeer gebruikt nu de route via de smalle Gnephoek in Alphen aan den Rijn. Deze route is, evenmin als de Koudekerkse brug, niet ingericht om het vele vrachtverkeer te verwerken. De Gnephoek kent voorts (flauwe) bochten die het zich aan de bestuurders ontnemen, waardoor veelvuldig passeerproblemen ontstaan. De route via de Gnephoek is dan ook geen alternatief voor de route via de Koudekerkse brug. Een probleem verplaatsen biedt geen oplossing. Ook ontstaan in Alphen aan den Rijn "draaiproblemen" in de scherpe bocht vanaf de Dr. Albert Schweitzerbrug naar de Hoorn.

Gebleken is dat automobilisten Koudekerk, ondanks dat zij er wel een bestemming kennen, mijden. Het dorp is daarom op gezette tijden bijzonder stil, en oogt hierdoor doods. De levendigheid is ver te zoeken. Koudekerkse ondernemers worden voorts gemeden. Een deel van het verkeer op de hoofdroute in Koudekerk kent ook een economisch belang.

De klankbordgroep is samengesteld uit Koudekerkers die aan de hoofdroute wonen, en als zodanig een persoonlijk belang kennen. De hoofdroute kent echter een belang die het persoonlijke overstijgt. Hieraan gaat de klankbordgroep in de ogen van Koudekerkers, die in de woonkern tussen de Willem de Zwijgerlaan, en globaal gezien Weidedreef wonen, voorbij.

Door de Gemeente Rijnwoude genomen, met de klankbordgroep afgestemde, verkeersmaatregelen hebben alleen tot gevolg gehad dat de verkeersveiligheid voor met name (brom)fietsers enorm is verslechterd. Deze maatregelen kennen hierdoor nauwelijks een draagvlak, en wordt het standpunt van de Gemeente Rijnwoude om "pas op de plaats" te maken gesteund.

Het heeft pas zin om de discussie op onderdelen te hervatten, zodra de Maximabrug in Alphen aan den Rijn gereed is, wat wordt beoogd in 2016.

Geen opmerkingen: