dinsdag 27 november 2012

Herontwikkeling Willem Kloosstraat Hazerswoude Rijndijk belangrijk voor winkelcentrum Da Costa

Vanwege de discussie die in Koudekerk is ontstaan over de winkels in de Prins Bernhardstraat zijn de zorgen die door de jaren heen zijn gegroeid over winkelcentrum Da Costa in Hazerswoude Rijndijk wat naar de achtergrond verdreven. Op 28 januari 2013 zal de Raadscommissie echter onder andere ook aandacht aan Da Costa geven.

De inwoners van Hazerswoude Rijndijk zien supermarkt Hoogvliet heel graag verhuizen van de parallelweg langs de Rijndijk naar de "NCK locatie" in de Willem Kloosstraat. Hierdoor wordt het moeten oversteken van de drukke Rijndijk beeindigd, en wordt de leefbaarheid voor de bewoners langs de parallelweg aanzienlijk verbeterd. Meer vliegen in 1 klap.

Discussiepunt is al geruime tijd het aantal vierkante meters dat Hoogvliet in de Willem Kloosstraat wenst. Tussen Hoogvliet en de Gemeente Rijnwoude is hierin ruim verschil van inzicht ontstaan. Een grote supermarkt zou met name de Hazerswoude Rijndijkse, en in mindere mate de Koudekerkse "winkelmarkt" gaan overspoelen, met alle gevolgen van dien.

Het is van belang dat Hoogvliet inziet dat de m2's van de 2 filealen aan de Rijndijk, tot een binnen de perken blijvende + factor worden teruggebracht, en dat B&W van de Gemeente Rijnwoude ook het belang voor de bevolking van Hazerswoude Rijndijk behoort in te zien.

Met de komst van Hoogvliet naar de Willem Kloosstraat ontstaat er een situatie waarbij met name Jumbo zich zorgen kan en mag maken. Een nieuwe supermarkt kent een natuurlijke (tijdelijke) aantrekkingskracht. Jumbo behoort echter op eigen kracht het verschil met Hoogvliet te gaan maken. Beide supermarktketens hebben een eigen, herkenbare, formule.

Ook vanuit de Koudekerkse winkeliers worden zorgen geuit over de m2 wens van Hoogvliet. De Koudekerkse markt is echter een grotendeels afgebakende.

Koudekerk kent (nog) het gemak van de aanwezigheid van een binnen en buiten de kern gewaardeerde Keurslager, die in Hazerswoude Rijndijk node wordt gemist, en trekt ook Albert Heijn Koudekerk een trouwe groep klanten uit Hazerswoude Rijndijk.

Hoogvliet is op dit moment gesplitst in 2 winkels. De verkoop van wel en geen alcohol houdende dranken in een op korte afstand gevestigde aparte winkel wordt niet als prettig ervaren. Aan deze voor de klanten niet comfortabele situatie komt in de Willem Kloosstraat een einde.

Winkelcentrum da Costa kent nog maar een beperkt aantal winkels. De laatst verdwenen winkels, slager Ron van Heerdt, en Holland B.V. hebben het winkelaanbod verder verschraald.

Met de komst van Hoogvliet naar de Willem Kloosstraat kan ook een aanvang worden genomen met de herinrichting van de straat. De huidige inrichting wordt als slordig tot armoedig aangemerkt. Door het herinrichten van de Willem Kloosstraat tot een aantrekkelijk winkelgebied kan de weekmarkt naar de Willem Kloosstraat verhuizen, en wordt de da Costasingel ook op de donderdagen beschikbaar als toegang tot de kern. De weekmarkt, en de daarmee gepaard gaande afsluiting van de Da Costasingel belemmert op de donderdagen de toegang tot de kern Hazerswoude Rijndijk.

Ook hier geldt: meer vliegen in 1 klap!

Geen opmerkingen: