dinsdag 13 november 2012

Rol stichting Participe met betrekking tot de ondersteuning van de mantelzorg onduidelijk

Stichting Participe in Alphen aan den Rijn geeft aan te functioneren als ondersteuning voor mantelzorgers.
Ten tijde dat bekendheid ontstond met de periode dat de Koudekerkse brug niet meer toegankelijk zou gaan worden voor gemotoriseerd verkeer, is met de mantelzorgconsulente contact opgenomen, om een aantal knelpunten te bespreken die de afsluiting met zich mee zou kunnen gaan brengen op het gebied van met name de mantelzorg.

Ondanks meervoudig aandringen, zowel telefonisch als per e-mail, heeft de stichting Participe niet thuis gegeven. Hierdoor zijn er zowel in Koudekerk, als buiten de kern, knelpunten ontstaan, waarvan een aantal onoplosbaar zijn gebleken. Hoewel dit met name de Gemeente Rijnwoude is aan te rekenen, heeft de stichting Participe door middel van een passieve instelling geen bijdrage willen geven aan een houdbare situatie voor mantelzorger en andere vrijwilligers.

De stichting Participe is verzocht om te functioneren als meld- en coordinatiepunt voor probleemsituaties rond het mantelzorg- en vrijwilligerswerk, maar heeft op het verzoek volstrekt niet gereageerd.

Hierdoor staat het functioneren van de stichting ter discussie. Woorden, zoals vermeld op de website, en in brochures, worden niet omgezet in daden.

De door Participe georganiseerde dag van de mantelzorg is vooral aan Koudekerk voorbij gegaan. Het organiseren van een evenement buiten de kern is gestuit op bereikbaarheidsproblemen, vanwege de afsluiting van de Koudekerkse brug, en het mijden door het openbaar vervoer van de kern.

Participe heeft geen enkele actie ondernomen om ook de mantelzorgers in Koudekerk in het zonnetje te zetten. Daarentegen heeft het overgrote deel van de mantelzorgers daar geen behoefte aan, of tijd voor een evenement, dat ook qua invulling niet bijzonder aanspreekt. Het organiseren van een evenement tijdens een werkdag weerhoudt de werkende mantelzorger van deelname, en is de zaterdag voor hen ook geen alternatief.

Over Participe heerst, een teleurstelling, en is het aan de stichting om of het, als mantelzorg ondersteuningspunt, doorgaan op de huidige voet, nog zinvol is.

Geen opmerkingen: