vrijdag 9 november 2012

Raadpleging in Koudekerk over de locatie van het winkelcentrum van start

In Koudekerk is op donderdag 8 november 2012 een raadpleging gestart, waarin de bevolking zich kan uitspreken over de locatiekeuze van het winkelcentrum. Gekozen kan worden tussen een verhuizing van de winkels naar een locatie aan de Weidedreef, en het handhaven van de winkels op de huidige locatie, waarbij wordt aangetekend dat de winkels op de huidige locatie een opknapbeurt behoeven.

De vraagstelling is bewust neutraal voorgelegd. De Gemeenteraad van Rijnwoude staat op zich niet negatief tegen een verhuizing, maar is het, gezien het belang voor de gehele kern, meer dan gewenst dat de bevolking zich uitspreekt.

De raadpleging is vanuit een een door betrokken Rijnwoudenaren georganiseerd initiatief voortgekomen, en wordt logistiek ondersteund door de SP.

Rede voor de raadpleging is dat er veel onrust is ontstaan onder met name senioren, die redelijk geconcentreerd in de nabijheid van het huidige winkelcentrum in de Prins Bernhardstraat wonen, en een belangrijk deel van hun zelfstandigheid verliezen, en dan afhankelijk worden van derden, indien het winkelcentrum wordt verplaatst naar een op een voor hen te grote afstand.

De winkeliers zijn verdeeld over een verplaatsing. Slechts Albert Heijn Konincks, en bakker van Kempen hebben nadrukkelijk aangegeven naar de locatie Weidedreef te willen verhuizen. Andere ondernemers zien geen mogelijkheid of aanleiding om te investeren in een verhuizing. Het is niet ondenkbaar dat bij een andere bestemming voor de huidige winkellocaties in de Prins Bernhardstraat, branches voor Koudekerk verloren gaan, en het voorzieningenniveau verder verschraalt.

Ook is het niet ondenkbaar dat indien de winkels ter hoogte van Rhijndael gehandhaafd blijven, de winkel van bakker van Kempen een andere bestemming krijgt, en zo een echte tweedeling van de winkels ontstaat. Het bestaan van de huidige 2, op korte afstand van elkaar gelegen winkelstrips wordt in Koudekerk niet als een probleem ervaren.

Het is aan de Koudekerkers om aan het Bestuur van de Gemeente Rijnwoude kenbaar te maken welke keuze de voorkeur heeft.

Geen opmerkingen: