donderdag 7 april 2011

Koudekerkers weerspreken onderdeel conceptrapport "Energieke Kernen"

Een onderdeel van het rapport "Energiek en Betrokken" wordt vanuit de Koudekerkse bevolking ten zeerste bestreden.

“Verder wordt het ontbreken van een eerstlijns zorgcentrum en een apotheek als een gemis ervaren. "De bewoners hebben aangegeven dat zij tegen een eventuele realisering daarvan in Hazerswoude Rijndijk geen bezwaar hebben”.

De apotheek is al jaren, met een kortdurende vestiging aan de Prins Bernhardstraat, gevestigd in Hazerswoude Rijndijk, maar is voor de ouderen en andere minder mobiele inwoners van Koudekerk een bezorgservice ingesteld. Herhalingsrecepten bij de huisarts kunnen worden ingesproken via een antwoordapparaat.

De bevolkingssamenstelling van Koudekerk heeft geleid tot het verminderen van voorzieningen, en is er vrees voor een verdere verscharaling hiervan. Een huisartsenpraktijk in de kern is van essentieel belang.

Voor de senioren geldt dat bepaalde voorzieningen zich binnen een straal van 500 behoren te bevinden. De huidige huisartsenpraktijk voldoet daar voor de meeste inwoners (net) aan.

Het verplaatsen van de huisartsenpraktijk naar de locatie het Anker, of elders in Hazerswoude Rijndijk, houdt in dat deze voorziening voor vele ouderen, in een toch als vergrijzende kern, niet meer zelfstandig bereikbaar zal zijn. De situatie Koudekerkse brug, en de oversteek van de Rijndijk dragen hier voorts ook aan bij. De Gemeente Rijnwoude heeft aangegeven dat de Rijndijk als een doorgaande weg geldt, en dat daarmee het destijds bedoelde verkeersluwe karakter hiervan is losgelaten.

Vanuit Koudekerk wordt een volstrekt andere mening vernomen dan het concept rapport voorwendt.

De Koudekerkse huisartsenpraktijk is te krap bemeten, en toe aan nieuwe huisvesting. Een verplaatsing naar “Zuidwijk” is echter net zoals het Anker geen optie. Hiervoor is op termijn wel een oplossing voorhanden.

Tegen een verplaatsing van de 2 scholen is geen bezwaar. Het gebied "De Rijnschans" kan worden gebruikt ten behoeve van een herontwikkeling van het winkelcentrum. Het gebied "De Rank" is een perfecte locatie om een huisartensepraktijk te vestigen. Hier zouden ook andere (paramedische) zorgverleners hun locatie kunnen vinden.

Hazerswoude Rijndijk wil het Anker als multifunctioneel centrum behouden, en Daniel en Vincent Bakker een kans gunnen het multlifunctioneel centrum nieuw leven in te blazen. Hun plannen bieden uitzicht op een multifunctioneel centrum waar een breed scala van activiteiten gaan plaatsvinden, en waar een ieder zich thuis kan gaan voelen, en op dit moment zo node in de kern wordt gemist. Inwoners van Hazerswoude Rijndijk steunen Daniel en Vincent Bakker dan ook van harte.

Voor een eerstelijns zorgcentrum voor de kern Hazerswoude Rijndijk zal, indien de inwoners hieraan steun verlenen, een andere, redelijk centraal gelegen locatie moeten worden gezocht.

Geen opmerkingen: