woensdag 20 april 2011

Toenemend gebruik sociale media door de Gemeente Rijnwoude

De Gemeente Rijnwoude maakt sinds enige tijd in toenemende mate gebruik van de sociale media, met name Twitter. Twitter is een laagdrempelig medium waarin een ieder wetenswaardigheden kan uiten die men met anderen wil delen.

De Gemeente Rijnwoude gebruikt Twitter, maar ook het internet, in dusdanige toegenomen mate dat een belangrijk deel van de bevolking niet wordt bereikt. Voor de Rijnwoudenaren is de Rijnwoude Koerier, het gratis wekelijks bezorgd huis-aan-huis blad, het enige medium dat als informatievoorziening wordt beschouwd.

Belangrijke informatie wordt de Rijnwoudse bevolking dan ook onthouden. Ook wordt in de Rijnwoude Koerier verwezen naar niet voor iederen inwoner raadpleegbare internetpagina’s.

Belangrijke publicaties behoren voorts, als het een straat of wijk aangaat, per brief de bewoners te bereiken.

De Gemeentelijke mededelingen via Twitter bereikten op een zeker moment de tutoyeerstatus, waarin zoals ook telecombedrijven dat doen, in de jij en jou-vorm wordt gepubliceerd. Het medium Twitter wordt dan ook door de Gemeente Rijnwoude als medium voor de jeugd beschouwd. Gebleken is echter dat Twitter ook door volwassenen is omarmd, en dat het publiceren in de jij en jou-vorm door een overheidsorgaan dan ook niet gepast is.

De berichten op Twitter analiserende wordt geoordeeld dat deze soms als onvolwassen en niet altijd afdoende professioneel worden gekwalificeerd. Het gebruik van Twitter als verslagmedium versterkt deze mening. Het onophoudelijk verzenden van berichten tijdens bewonersavonden draagt zorg voor het nauwelijks bruikbaar zijn van het medium voor de Twittergebruikers die de Gemeente Rijnwoude op zich willen volgen, maar ook geinteresseerd zijn in berichten van andere gebruikers.

Een in januari 2011 gepubliceerd Twitterbericht van de Gemeente Rijnwoude, gericht aan een inwoner van Leiden, welke niet door de Rijnwoudenaar op wie de opmerking betrekking had werd opgemerkt, maar wel werd gelezen door andere Rijnwoudenaren, die de inwoner tipten, leidde tot een schriftelijk verzoek om opheldering hierover, maar werd hierop niet gereageerd.

Een noodzaak om de intensiteit, en de inhoud van het Twitterverkeer dat afkomstig is van te Gemeente Rijnwoude, intern te bewaken lijkt noodzaak.

Geen opmerkingen: