maandag 11 april 2011

Transport trafo TenneT veoorzaakt onevenredige overlast in Hazerswoude Rijndijk

Op zondag 10 april 2011 is het transport van TenneT misgelopen tijdens het oprijden op een ponton, voorbij de bebouwing aan de Oude Rijnzijde van de Rijndijk aan de oostelijke zijde van Hazerswoude Rijndijk.

Eerder op die dag was het transport met ongever 5 kwartier vertraging vetrokken van nabij de spoorwegovergang in de Gemeneweg, Hierdoor bleef de Gemeneweg langer gestremd dan was voorspeld.

In de middag bleek dat bij de rotonde Gemeneweg / Rijndijk eejn verkeersregelaar het verkeer richting Koudekerk enkele uren ten onrechte via Leiderdorp liet omrijden, terwijl vanaf die positie het verkeer dat de Koudekerkse brug passeerde zichtbaar was. Om 17.00 werd hierover met de Politie contact opgenomen, en werd de route naar Koudekerk alsnog opengesteld.

Het doorgaande verkeer naar Alphen, via de Rijndijk, bleef gestremd. Mammoet, de uitvoerder van het transport, plaatste het transport noodgedwongen op de Rijndijk.

Een andere oplossing was niet voorhanden omdat Mammoet, en later ook de regionale pers, bij de Gemeente Rijnwoude geen gehoor kregen.

Evenals het transport dat in 2009 plaats had, bleek ook deze keer geen regie vanuit de Gemeente te worden gevoerd, en kon, net als toen, bij onverwachte situaties, dan wel bij calamiteiten, niet daadkrachtig worden opgetreden. Zowel medewerkers van Mammoet, als de verkeersregelaars bleken, net als in 2009, onvoldoende ter plaatse bekend.

De ontstane calamiteit bij het oprijden van het transport op het ponton is, behoudens een nat pak voor enkele werknemers van Mammoet, zonder persoonlijke ongelukken, met enig geluk, ook voor omstander, toch nog goed afgelopen.

De publieke belangstelling viel tegen, na 3 transporten is het geen evenement meer, maar worden de geluiden om bij toekomstige plannen Hazerswoude Rijndijk niet nogmaals met veel hinder en overlast te confronteren, steeds luider.

De communicatie over het transport werd verzorgd door TenneT, maar bleven inwoners van Hazerswoude Rijndijk in het ongewisse over de tijdstippen van de beschikbaarheid van wegen. Aan de hand van de website van Connexxion kon enigszins een verwachtingspatroon worden opgemaakt.

De Gemeente Rijnwoude hield zich, als verantwoordelijke voor het wegennet in de kern, erg afzijdig in het verstrekken van informatie aan de bevolking.

1 opmerking:

Martin_47 zei

Hierbij een reactie van een verkeersregelaar die de rotonde volgens instructie van de desbetreffende coördinator gesloten hield comform de C1 verklaring. De mensen die daadwerkelijk die kant op moesten werden aldaar verzocht de route door het dorp te nemen en daardoor niet tot overlast zouden zijn voor de wegwerkers die bezig waren de stalen platen te verplaatsen.
OOK zij willen in veiligheid kunnen werken, vandaar mijn reactie hierop.